Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2013 12:34 - Не просто разкази за нашите ханове и царе, а истински притчи... (за книгата "Отгласи" на Цончо Родев")
Автор: zapalenchitatel Категория: История   
Прочетен: 2961 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Подзаглавието на книгата е: "Фрески за времето на Исперих, Крум, Омортаг, Борис, Симеон и другите…" Това не са обаче просто и само разкази за нашите ханове и царе.

Това са и притчи, в които легендарни исторически личности взимат решения по проблеми, които ще повлияят върху живота на много поколения… И ето сега – десет, дванайсет или петнайсет века по-късно, – благодарение на Цончо Родев, чиито уникален талант съчетава качествата на учен и качествата на писател, ние, техните далечни наследници, можем да проследим как и с какви аргументи са взети тези решения. Това е наистина много вълнуващо и чувствата ни ще варират от силно съжаление за грешните (ако преценим, че има такива), така и силно, дълбоко и искрено уважение към онези, взети с изключителна прозорливост.

Ще дам един пример с разказа за княз Борис. Бунтът на петдесет и двамата боляри е претърпял неуспех. Водачът на бунта – Чигот – лежи в тъмницата и чака присъдата си. Той е един от най-добрите приятел на Борис още от детските им години и Борис слиза в тъмницата сам, без охрана, за да се опита още веднъж да му обясни причините да обяви християнската религия за официална. И да се опита да го спаси. Условието е Чигот да се покае, примири и откаже от всичко, което е казал и извършил до този момент… В един момент Борис казва:

„Знаеш ли по какво си приличат хората и боговете? По това, че и едните, и другите стареят… Те самите или по-скоро – доброто, което олицетворяват.
Защото с годините и вековете се променя и представата за доброто…”

Много силни думи, които са актуални и сега!

Нашите бивши комунисти например, вярват и се борят за един бог, което е вече остарял – и затова са толкова неадекватни в идеите, думите и поведението си

Образите на владетелите и останалите герои са много живи, описани са с много въображение, но авторът Цончо Родев е известен с прецизността и предпазливостта си при използването на историческите извори, които той, изглежда, познава много добре.

„Отгласи” е четиво, което не само ще ви достави интелектуално и естетическо удоволствие. Историите в книгата си имат послания и ако сте узрели за тях, вероятно ще почувствате вдъхновение да бъдете по смели при защитата на собствените си обществени и морални ценности. 

А това е особено важно във времената, в които живеем.

------------------------------------------

(Авторът е администратор на сайта за антикварни книги knijarnica.com)





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zapalenchitatel
Категория: Други
Прочетен: 237805
Постинги: 55
Коментари: 48
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930