Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2014 15:09 - Четивен и интелигентно написан руски роман, с добавка на щипка хумор... ("Дом на улица "Езерна")
Автор: zapalenchitatel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1791 Коментари: 0 Гласове:
2



image


Преди време един мой приятел сърдито ми написа, че в България съвременната руска култура била слабо „застъпена” – нямало руски филми, не се издавали руски автори и т.н. 

Разбира се, това е дълга тема, с която няма да се захващам тук. Но неговата твърде емоционална реакция ме подсети за Андрей Геласимов – съвременен руски автор, представен у нас вече с три романа. 

Единият от тях, когото завърших наскоро, се казва „Дом на улица „Езерна”. Бях привлечен още от заглавието, което ми прозвуча много мило, уютно, поетично… Донякъде и самата история е такава, защото всичко се върти около перипетиите на три големи омъжени дъщери и техните семейства и къщата на вече възрастните им родители. 

Действието се развива в сравнително малък северен град, вероятно в Сибир, а трите дъщери имат и по-малък брат, който се занимава с бизнес. Братът решава да направи голяма сделка, като за тази цел „изкрънква” пари от всичките си роднини. Очакват се добри печалби, а две от семействата дори ипотекират апартаментите си. 

И се започва една… 

Романът е написан увлекателно, четивно, а стилът е стегнат и лек. Има много диалог, а главите са сравнително къси и завършват така, както завършват сериите в телевизионните филми – с интригуващ край - и това кара читателят да продължава да чете. Във всяка глава има неочаквани обрати… 

Читателите с по-високи литературни изисквания ще бъдат настроени скептично от написаното дотук. Но нека добавя още няколко щриха.

Първо. Андрей Геласимов е достатъчно умен и ерудиран, за да съумее да вплете в наглед твърде лековатия текст много точни и проницателни наблюдения и размисли за съвременния човек. И тъй като те винаги идват малко неочаквано, доставят бърза, интензивна и фина интелектуална наслада.   

Второ. Андрей Геласимов е успял да засегне всички важни теми, които тревожат съвременното руско общество – без да си затваря очите за нито една от тях,  но по един тактичен и деликатен начин... Ксегофобията. Корупцията. Мафиотския бизнес. Алкохолизма. 

И трето, което не е никак маловажно – Андрей Геласимов има чувство за хумор и сполучливо го използва.  





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zapalenchitatel
Категория: Други
Прочетен: 237835
Постинги: 55
Коментари: 48
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930