Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2009 18:30 - Защо харесвам книгите на Борис Акунин?
Автор: zapalenchitatel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2093 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2011 17:37


По принцип не чета многотиражни трилъри, а избягвам и писатели над средното равнище - като Гришам и Балдачи.   В стила на Борис Акунин обаче има една изтънченост, която е рядко срещана при автори на криминални романи?, трилъри?, четива за запълване на времето?... Слагам въпросителна, защото романите му са уж в тази категория, но са толкова добре написани, през лекия и невероятно четивен стил прозира такава дълбочина... Акунин, който е японист по образование, но има наистина широка обща култура, притежава богати и детайлни познания за различни исторически епохи, познава много добре и съвременността... Той рисува такива пластични и убедителни характери и отношения, че просто ти пада шапката...
При това и най - “черната” му проза (имам предвид
Гробищни истории), е написана с тънко и интелигентно чувство за хумор.   Ето един пример за способността му да прави кратки, но изключително точни характеристики. В есето за нюйоркското гробище Гринуд, той описва американския национален характер. По повод на това, че голяма част от американците си купуват парцели още приживе, защото “това е добра инвестиция “ и т.н., той пише:
“Гринуд е територия на планираната смърт, първата лястовичка на прословутото positive thinking, всеизвестният американски оптимизъм, който толкова дразни чужденците. За обитателите на Новия свят е много важно всичко да им е тип-топ – даже когато нещата вървят доста зле. Тази екзистенциална нагласа е фиксирана дори в идиоматиката. Калко пъти сме гледали в холивудсктие филми как някой герой се привежда над друг (размазан на кайма) и го пита: “Are you ok?” – макар и срепецът да вижда, че онзи по никакъв начин не може да е okay… Но първият не опява, а вторият мъжки тговаря: “I’m fine.””
  В “Гробищни истории” има шест есета за шест известни стари гробища. Към всяко есе “върви” по един призрачен или вампирски разказ, които са просто ... приказка!

Сюжетът на един от най-потресаващите разкази е свързан с Оскар Уайлд и неговия гроб (може да го видите на снимката - по паметника има следи от целувките на обожатели):

image

Ето още няколко връзки:
http://akunin.inostranka.ru/ клипче, което представя руското издание на книгата
http://www.pere-lachaise.com/perelachaise.php?lang=en виртуална разходка из Пер-Лашез - гробището, в което е погребан Оскар Уайлд (както и Джим Морисън, Шопен и др.).
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zapalenchitatel
Категория: Други
Прочетен: 237816
Постинги: 55
Коментари: 48
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930