Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2012 23:28 - НЕГРАМОТНИЯТ ИСТОРИК ГАНЧО ЦЕНОВ. НЕ Е ПЪРВОАПРИЛСКА ШЕГА! :))
Автор: bls Категория: Политика   
Прочетен: 53962 Коментари: 60 Гласове:
1

Последна промяна: 19.05.2016 15:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Отваряме първата страница на книгата от 1917 г. на Ганчо Ценов и онемяваме от неграмотността му като историк. Ето какво пише Г. Ценов:

   "
Ние искаме да обърнем внимание на това, че старите писатели, дали ни информация за скитите и Скития, „под скити” са разбирали старите обитатели на Балканския полуостров.

              Така Йордан (историк от 6 век) пише, че скитите или Скития граничела със земята на албанците.

     Страбон (1 век пр. и след Хр.) пише че, планина Кавказ, където са живеели скитите, застъпва земята на албанците (ХI. IV.1).
     Когато от Бриндизи се пътува през Епидамн (Драч, Дурацо, Дирахиум), се стига до планина Кавказ или Керауния.
  Арменският географ Анания Ширакаци пише, че река Варданес или Вардар извира от планина Кавказ. Старите автори следователно под географското понятие Кавказ разбират не планината, която ние наричаме така, а една част от Динарската планинската верига, намираща се в западната част на Балканския полуостров.

  По отношение на понятието Скития и скити, достоверен свидетел е римският поет Овидий, заточен в Скития и живял там 5 години…Скитските племена, обитаващи тази страна и между които той е живял, са се наричали беси, гети и одриси. Скитският град, в който Овидий е живял, е бил гетският град Томес.

                      От горецитираните източници на Херодот се разбира, че главната троянска река Ликос тече в близост до р. Вардар, следователно Троя се е намирала в Тракия или Македония, а не в Азия, както погрешно се твърди.
 Тези факти ни дават основата за правилното разбиране на старата историята, на балканските народи, както ще видим по- нататък."

   Край на цитата. И така, какви елементарни неща не знае Ганчо Ценов?

1. че има албанци на истинския Кавказ, дето е между Черно и Каспийско море.

2. че Овидий е бил в Малка Скития, както е била наричана дн. Добруджа.

3. че р. Варданес е старото име на р. Кубан и именно това е казал Анани Ширакаци през VІІ в. в разширения вариант на "Анонимната арменска география".

4. че Страбон и Йордан много добре знаят къде е Скития и кои са древните албанци, живяли на територията на дн. Азербайджан.

          5. че Шлиман не е бил глупак дето е открил Троя.


6. че по същото време, когато Г.Ц. пише тия работи в Германия, Айнщайн е казал, че изглежда и вселената е крайна, но не и глупостта.

7. Допълнете ме, като се запознаете лично с патрона на Спароток и тракедонистите, т.е. с книгата на Ганчо Ценов, давам линк към нея:

http://www.rosovazora.com/libraries/statii/gancho_canov_istoria_bulgaria.pdf



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. letopisec - 1. bulgarinut57
30.03.2012 23:42
Ето цитата от Г. Ценов, въз основа на който и Вие правите изводи: „На карта на света от 6 век от "Равенски космограф" е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят ...". Картата е съставена 100 години преди времето на Аспарух. За автор на тези думи, космографа посочва Йорданес - готски историк от 6 в. ('Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus, IV)” (край на цитата).
Като патриотична насоченост е добре, но за съжаление Г. Ценов предлага на вниманието на читателя само част от цитираното изречение на неизвестния равенски автор, като на всичко отгоре и е превел неточно цитираното, с което подвежда и манипулира читателя, съчинявайки несъществуващи факти от българската история, които Вие преповтаряте.
Частта от земеописанието на неизвестния автор от Равена, касаеща българската история, е поместена в т. І на сборника „Латински извори за българската история”, накратко ЛИБИ, с. 390 – 400. Преводачът дава следните сведения за ръкописа: „Съставителят на т. н. Ravennatis Anfnymi Cosmographia, чието име е неизвестно, произхождал от Равена. Приема се обикновено, че неговото съчинение, което се състои от 5 книги, е писано към края на VII в., обаче някои данни в самия текст, например като споменаването на българите като обитатели на днешните български земи, ни дават право да отнесем съставянето поне на известна част от Равенското земеописание към началото на VІІІ в. Това земеописание представя списък на всички известни дотогава земи.” (ЛИБИ 1, С. 1958, с. 390). (А Генчо Цанов твърди, че картата е съставена 100 години преди времето на Исперих!)
Ето и текста на цялото изречение, отнасящо се до историята на българите: „Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt.” Превод: „А между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития.” (ЛИБИ 1, С. 1958, с. 393).
Разминава се с Генчо Ценов, както и с вашето твърдение, нали?
Неизвестният автор не е сигурен дали мястото, където са се заселили новодошлите българи, се намира между Тракия и Долна Мизия или между Македония и Долна Мизия, но при всички положения то съвсем точно съответства на района на Плиска, където съграждат аула си. Точно това местоположение е отразено и на картата в края на ръкописа, която обаче не е поместена в изворите, но Вие можете да я откриете из сайтовете на почти всички големи университети по света.
Както виждате, посоченият исторически извор не дава никакво основание да се твърди, че „областите Тракия, Мизия и Македония са били обитавани само от българи” , а точното му цитиране нагледно показва, че Вие, подобно на Г. Ценов, без капчица притеснение манипулативно изопачавате изворите.
цитирай
2. анонимен - еле
30.03.2012 23:57
тоя Ганчо Ценов бил мноо път, бе...
цитирай
3. анонимен - исках да кажа "много тъп"...явно съм си мислил, че поелите по пътя му, са тъпи, хехе
31.03.2012 00:00
анонимен написа:
тоя Ганчо Ценов бил мноо път, бе...

цитирай
4. marknatan - в Равенския пак в ЛИБИ тоже пише с...
31.03.2012 03:17
в Равенския пак в ЛИБИ стр 397-3898нтоже пише следното:
" на юг ... се намират две много обширни страни(земи),които се наричат Дакия Първа и Втора. Последната се нарича и Гепидия. Там отскоро живеят Хуни, които се наричат и Авари"


Всички знаят ,че Аварите били две племана Вар и Хуни.

Тези авари в Rавенския не са от аварскотo племе ХУНИ, защото Хелфен е доказал,че не тези Хуни са дали хунското име, а други Хуни.

нали така беше летописец важното да го е казал ХЕлфен за ХУните
цитирай
5. marknatan - "От горецитираните източ...
31.03.2012 03:50
"От горецитираните източници на Херодот се разбира, че главната троянска река Ликос тече в близост до р. Вардар, следователно Троя се е намирала в Тракия или Македония, а не в Азия, както погрешно се твърди"

реката Аксиос където живеят Пеоните които са союзници на Троянците е Вардарот

значи троянската война е станала до Троян или Трзн а не Троя

защото и трзнската река ЛЕпенац е ЛИкос ( и аксиос и ликос са споменати от ОМИР

а какво е Омир на гречески Пленник , отвлечен в плен и отнесен в мама азия за обрзквация на спараточката и други невменяеми тураки

тук вече очаквайте нова теза на спараточката за българиниът Омир което значи Пленник на който му подменили индентитето на Слепец
цитирай
6. анонимен - В миналото Г. Ценов (сега продъл...
31.03.2012 07:18
В миналото Г.Ценов (сега продължителите му като "Спароток ") с писанията си ни представят едно явление - т.нар. ФОЛК-ХИСТОРИ, което днес се радва на добър прием сред широката публика - това са главно твърдения, изсмукани от пръсти, които се лансират като венец на научната истина само защото са атрактивни (емоционално, политически или по друга причина). И като виждам колко хора във форумите се позовават на Спароток (или на други Ганчо Ценовци), без въобще да го преценяват (а може би и без да го четат), ми става ясно, че трябва да се прави нещо по въпроса, преди вълната на историко-сценичната атрактивност окончателно да ни залее.
Ако питаш някои от тези "спаротоковци" или "ганчозценовисти", аджеба защо се връзват на глупотевините им, те с удоволствие разказват, как демокрацията е дала възможност за узнаване на факти, умело прикривани от соц. пропагандата. Т.е. при тях има едно силно политизиране. Разбира се става въпрос за непознаване на фактите, но тъй като авторът е различен, на всичкото отгоре и противник на признатия от науката /респективно соц. властта/ Златарски, значи автоматично и симпатиите отиват натам.
Аз подкрепям и тези, които се ровят из Златарските инсинуации, и на всички останали, които подменят същинската философия в Българската история! Самият съм на мнение, че Златарски и школата му са нанесли не по-малко вреда на българската история, отколкото полза, но това не ме прави автоматично привърженик на друга някаква крайност, също толкова вредна.
Любим рефрен е твърдението, че Ганчо Ценов бил "ЕДИНСТВЕНИЯТ българин, имал достъп до тайните архиви на Ватикана, следователно бил достигнал до факти, които не могат да бъдат известни на НИТО ЕДИН български учен. Това,че е обявен за еретик, било следствие от политическите течения на епохата.". Това първо е просто мит. Ако Г. Ценов е единственият с достъп до въпросния таен архив, то защо няма в неговите книги посочен поне един единствен източник, ползван от този архив, и който да не е бил ползван преди него от други изследвачи! Абсолютно всички извори, които Ценов споменава в книгите си, са открити и публикувани доста преди него. Дали е влизал в архива или не - не знам, но знам че никъде не е дадено доказателство, че е влизал там. Всичките му цитати са по по-ранни историографски изследвания. Дори рядко цитира публикации на изворови текстове - като правило той ползва източниците по цитати от по-стари свои колеги. И второ не е единствения, има и доста други българине, даже и проф.Б. Димитров е бил доста време във Ватикана с достъп до архива. Другото е представянето на Г.Ценов за професор, за да придадът тежест на работатаму, което си е откровенна лъжа - Г.Ценов не е нищо вовече от обикн. историк, няма научна степен (дори доцент не е, камо ли професор).

Тоталното изваждане на най-различни неотеории пък, като "Нова Хронология" на Йордан Табов (Фоменко), има за цел да опрочи идеята, за истински поглед без лъжи, манипулации и интерполации.
Явлението, което критикувам, обаче е масово и борбата с него е загуба на едно време, което може по-полезно да се употреби. Разбира се в начуните кръгове не е така, защото липсват всякакви реални археологически и лингвистични доказателства за тези "теорий" и съответно не се котират, нито им се обръща сериозно внимание. Но въпреки загубата на това време, според скромните ни възможности трябва да се опитваме да се борим с тези явления.цитирай
цитирай
7. анонимен - При Ганчо Ценов се забелязва сле...
31.03.2012 08:51
При Ганчо Ценов се забелязва следният феномен - пише правилни изводи и заключения, а ги доказва по грешен и понякога невъобразимо объркан начин. Да това наистина е един феномен, да налучкваш верните отговори, а доказателствата ти да са погрешни и объркани.
Затова има нещо много важно - отричайки Г Ценов не отричайте автохтонната теза, и обратното утвърждаването на автохтонната теза не утвърждава автоматично Г Ценов като историк.
цитирай
8. letopisec - Ха,ха...същото може да се каже и за автохтонната теория, но по обратен начин...
31.03.2012 10:17
анонимен написа:
При Ганчо Ценов се забелязва следният феномен - пише правилни изводи и заключения, а ги доказва по грешен и понякога невъобразимо объркан начин. Да това наистина е един феномен, да налучкваш верните отговори, а доказателствата ти да са погрешни и объркани.
Затова има нещо много важно - отричайки Г Ценов не отричайте автохтонната теза, и обратното утвърждаването на автохтонната теза не утвърждава автоматично Г Ценов като историк.

====================================
Дали е възможно наистина някой да е неграмотен като историк и да открие, все едно играе тото, голяма историческа истина. Дали пък Дан Браун, ама той все пак е разумен пише романи, не е открил свисше истината на Иисус Христос. А Спароток, ако пишеше романи, можеше да получи и Нобел...
цитирай
9. bls - 6. bulgarinut57...http://www.christian-reincarnation.com/PDF/ChristRein.pdf
31.03.2012 11:10
Reincarnation, Christianity and the Dogma of the Church - Jan Erik Sigdell 2001
=======================================
и какво общо има тази теологично-протестанска книга с историческите факти, или имитираме псевдо-научност???
цитирай
10. shtaparov - Все пак той е професор,а не мошеника Иречек
31.03.2012 11:37
Ганчо Ценов е ценен не заради нещата които не знае,а заради тези,които знае. Все пак той е станал професор преди около 100 години- не можем да очакваме знанията му да са на днешното ниво. На фона на неговото "незнание" такива профани като Иречек,Дринов,Златарски и сие дори не са и чираци,а направо кандидат-гимназисти.
цитирай
11. letopisec - не съм аз автора на тоя коментар, а Йончев
31.03.2012 11:40
Основен аргумент на Г. Ценов за автохтонността на българите.
На с.37/8 от "Кроватова България" авторът пише: “Но понеже самата Мизия в 4 и 5 век се е казвала България и провинция България, явно е, че старите мизи са наричани българи и че България преди Аспарух е била провинция на Източноримската империя, което потвърждава казаното от Теофан, че Стара България е опирала до Босфора”
В този текст има две твърдения: 1) през IV – V в. Мизия се
е наричала България; 2) мизи = българи.
Основания за тези твърдения Г.Ценов (и всички следващи защитници на тази теза) извличат от известната ни карта на Св.Йероним, където е
отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”. Вярно, Св.Йероним е живял през IV век. Но, всички премълчават факта, че познатата карта, с която разполагаме, не е оригинала на Св.Йероним, а е един много по-късен препис от ХII в. Текстовете в нея са написани на т.нар. варваризиран латински - “Mesia”, вм.
“Moesia”; “hec” вм. “haec”; “Bulgaria” вм. “Vulgaria” (в единственото споменаване на българите от IV в. те са наречени “vulgares” а не “bulgares”), който не е характерен за IV в.
цитирай
12. letopisec - 8. marknatan
31.03.2012 11:43
само ти ли не разбра, че тракедонизма на Спароток и Ромската теория на Боцман имат ЕДИН И СЪЩ ВДЪХНОВИТЕЛ?

Основен аргумент на Г. Ценов за автохтонността на българите.
На с.37/8 от "Кроватова България" авторът пише: “Но понеже самата Мизия в 4 и 5 век се е казвала България и провинция България, явно е, че старите мизи са наричани българи и че България преди Аспарух е била провинция на Източноримската империя, което потвърждава казаното от Теофан, че Стара България е опирала до Босфора”
цитирай
13. joysii - 9. анонимен
31.03.2012 12:04
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Много добре казано.
Но защо сте анонимен?
Чак ми се иска да копна Вашия коментар като постинг при мен.
цитирай
14. merlin68 - Милчев, направи си още един профил в ...
31.03.2012 14:54
Милчев, направи си още един профил в сайта, този bls, вече всички го знаят:)
След като обвиняваш д-р Ценов в неграмотност, ти би следвало да си по-грамотен от него. А ти Милчев, грамотен ли си? Аз лично не считам за грамотен, човек който бърка Каспийско с Балтийско море, а ти това правиш:) Нещо повече, за да предадеш по- голяма "научност" на фрапиращата си неграмотност, приписваш абсурдните си твърдения на Птоломей, това вече е фалшификация. Всъщност би било фалшификация, ако имаше зла умисъл, но при теб такава няма - просто е глупост:)
Кажи Милчев, къде Птоломей, казва това което ти му приписваш:
""Птоломей през ІІ в. уточнава, че всъщност Каспийско море е залив на северният, Сарматски океан. Дори за да е по-точен, по името на народа, който е живял на западното Прикаспие, именува Каспийско море - „Венедски залив на Океана”."
Когато спреш да пишеш простотии, тогава сочи сламките в очите на другите.
цитирай
15. merlin68 - тоя Ганчо Ценов бил мноо път, бе. . . ...
31.03.2012 15:07
анонимен написа:
анонимен написа:
тоя Ганчо Ценов бил мноо път, бе...


анонимен - исках да кажа "много тъп"...явно съм си мислил, че поелите по пътя му, са тъпи, хехе

Хехе, то от това което си написал се вижда ти колко си умен:)))
цитирай
16. zryncho - smack my bitch up
31.03.2012 16:37
Тъпи сте вие кретени смотани. Този човек е прекарал повече време във ватиканските библиотеки отколкото всички вие взети заедно в скапания блог, пишейки лайнословия. Бил е женен за средно богата германка, чието състояние е заминало по библиотечни такси в гореспоменатата ватикана.

Боже, прибери си вересийте от тоя свят
цитирай
17. letopisec - 9. анонимен
31.03.2012 18:09
zryncho написа:
Тъпи сте вие кретени смотани. Този човек е прекарал повече време във ватиканските библиотеки отколкото всички вие взети заедно в скапания блог, пишейки лайнословия. Бил е женен за средно богата германка, чието състояние е заминало по библиотечни такси в гореспоменатата ватикана.

Боже, прибери си вересийте от тоя свят

Любим рефрен е твърдението, че Ганчо Ценов бил "ЕДИНСТВЕНИЯТ българин, имал достъп до тайните архиви на Ватикана, следователно бил достигнал до факти, които не могат да бъдат известни на НИТО ЕДИН български учен. Това,че е обявен за еретик, било следствие от политическите течения на епохата.". Това първо е просто мит. Ако Г. Ценов е единственият с достъп до въпросния таен архив, то защо няма в неговите книги посочен поне един единствен източник, ползван от този архив, и който да не е бил ползван преди него от други изследвачи! Абсолютно всички извори, които Ценов споменава в книгите си, са открити и публикувани доста преди него. Дали е влизал в архива или не - не знам, но знам че никъде не е дадено доказателство, че е влизал там. Всичките му цитати са по по-ранни историографски изследвания. Дори рядко цитира публикации на изворови текстове - като правило той ползва източниците по цитати от по-стари свои колеги. И второ не е единствения, има и доста други българине, даже и проф.Б. Димитров е бил доста време във Ватикана с достъп до архива. Другото е представянето на Г.Ценов за професор, за да придадът тежест на работатаму, което си е откровенна лъжа - Г.Ценов не е нищо вовече от обикн. историк, няма научна степен (дори доцент не е, камо ли професор).
цитирай
18. merlin68 - Смешкописецо, вместо да цитираш ...
31.03.2012 19:55
Смешкописецо, вместо да цитираш анонимното мнение което можем да прочетем по-горе, добре би било да обясниш собствената си научност:))) Я припомни на аудиторията как ти изкара, че река Висла се влива в Каспийско море и ни припомни похода който организира на венедите, та да ги закараш от Каспийско до Балтийско море, където те винаги са си били:))) Обясни как шарлатанин като теб си позволява да приписва собствената си некомпетентност на Птоломей:))
Никой не твърди, че д-р Ценов, е единственият българин ползвал библиотеката на Ватикана, но той безспорно я ползва. Никой от тук присъстващите му критикари не са припарвали до нея, нито пък биха могли като д-р Ценов да ги преведат.
Ганчо Ценов е доктор в Берлинският университет - първият българин защитил дисертация там. До колкото си спомням ти Милчев също се похвали, че си защитил доктУрантура:))) Само дето не ми отговори на въпроса по български, география, или история си доктУр:)))

Що се отнася до това имало ли е Кавказ на Балканите, то бих казал, че е твърде вероятно да е имало. Почешете се господа доктУри и прочие плювачи по главиците и размърдайте онова което имате вътре. Има албанци на Балканите, има ги и край Кавказ, има мизи на Балканите, има ги и в Азия, има тук витини, има ги и в Азия. Ами, че те като са се преселвали очевидно в новите си земи са поставяли наименования от старата си родина.
цитирай
19. анонимен - Inter
31.03.2012 21:30
„Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt.”
Между същинска Тракия или Македония и Долна Мизия, отскоро обитават Българи, които както по-горе е написано, произлизат от голяма Скития.
цитирай
20. joysii - Попитах те как плащат, ти мълчиш. ...
31.03.2012 21:33
[quote=bulgarinut57]Попитах те как плащат, ти мълчиш.
======================
На тоя пък само това му е в устата - като срещне някое наистина смислено мнение,но различно от неговото - да пита кой и колко плащал.По-голяма простотия не бях чувала. Не съди за хората по себе си бе, Ганьо заспал!
.............................
Какво ми се пенявиш и рипаш толкова на тема история като дори не си прекрачвал прага на исторически факултет?
Ти си истински превъртял човек, да знаеш.
Най-голямото куку сред тукашните изперкали "историци".
цитирай
21. raders - Попитах те как плащат, ти мълчиш. ...
31.03.2012 22:39
joysii написа:
[quote=bulgarinut57]Попитах те как плащат, ти мълчиш.
======================
На тоя пък само това му е в устата - като срещне някое наистина смислено мнение,но различно от неговото - да пита кой и колко плащал.По-голяма простотия не бях чувала. Не съди за хората по себе си бе, Ганьо заспал!
.............................
Какво ми се пенявиш и рипаш толкова на тема история като дори не си прекрачвал прага на исторически факултет?
Ти си истински превъртял човек, да знаеш.
Най-голямото куку сред тукашните изперкали "историци".


:) Все пак има някаква логика да знаеш. Едва ли всичко е започнало с идването на Аспарух и едва ли всичко, което е било преди него тук е изчезнало в небитието. Трябва да има и друга истина и тя е някъде по средата. Проблемът е, че информацията е оскъдна и предимно от чужди източници.

цитирай
22. анонимен - ...
31.03.2012 23:22
Боли ме кура ?
цитирай
23. borjanmljakov - Привържениците на Ганчо Ц. са глупаци.
31.03.2012 23:44
.
цитирай
24. bale10 - Веднага след подписването на Нь...
31.03.2012 23:56
Веднага след подписването на Ньойския мирен договор, Фердинанд дебаркира и короната остава в ръцете на най-малкия му син Калоян. Няколко дни по-късно се получава запитване от "Високата порта" и държавата бива принудена да изплаща контрибуции на Цариград. По същото време Фердинанд е застрелян в Загреб, синът му губи авторитета си, а Княжеството се задължава да наложи репарации на Антантата за срок от 60 години. Това е и причината през 1868 да обявим независимост!
цитирай
25. letopisec - 29. raders
01.04.2012 01:16
:) Все пак има някаква логика да знаеш. Едва ли всичко е започнало с идването на Аспарух и едва ли всичко, което е било преди него тук е изчезнало в небитието. Трябва да има и друга истина и тя е някъде по средата. Проблемът е, че информацията е оскъдна и предимно от чужди източници.
................................................................................................
Разбира се, че не всичко започва с Аспарух...Българите регулярно и почти ежегодно атакуват Византия след 493 г. и немалко от тях даже се заселват тук, като кутригурите на Хиниалон, и всичко това го пише и в чужди и в наши източници.....Автохтонната теория е срам за всеки българин. Според нея ние сме били траки и понеже траките ги превземат през 1в. се оказва, че няма българска късно-антична история от 4 до 7 в.; ние, траките просто сме си седяли тук на гьозме и сме отглеждали кокошки и свине за римската армия...Айде аман от нещастни и пишман историчари .....
цитирай
26. letopisec - quote=bulgarinut57]Попитах те как плащат, ти мълчиш.
01.04.2012 01:17
за мен е чест да громя антибългарския тракедонизъм и сърбоманския македонизъм безплатно...
цитирай
27. letopisec - Не аз ходя на фиромски конгресчета за да ми плащат, а Вашият лидер Серафимов е платен историк
01.04.2012 01:21
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3AGyKTH2kxIM0J%3Awww.maknews.com%2Fhtml%2Farticles%2Fstefov%2Fdigest_19.html+Pavel+Serafimov&cd=32&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
цитирай
28. raders - Веднага след подписването на Нь...
01.04.2012 01:38
bale10 написа:
Веднага след подписването на Ньойския мирен договор, Фердинанд дебаркира и короната остава в ръцете на най-малкия му син Калоян. Няколко дни по-късно се получава запитване от "Високата порта" и държавата бива принудена да изплаща контрибуции на Цариград. По същото време Фердинанд е застрелян в Загреб, синът му губи авторитета си, а Княжеството се задължава да наложи репарации на Антантата за срок от 60 години. Това е и причината през 1868 да обявим независимост!


:))))) Ти удари котката в дирека. Сигурно в час по история си седял на последния чин. Това си го вземам като бисер в короната и те представям за лауреат в катедрата по глупология.
цитирай
29. letopisec - Благодаря за първоаприлската шега....Хаха
01.04.2012 08:57
bulgarinut57 написа:
"Веднага след подписването на Ньойския мирен договор, Фердинанд дебаркира и короната остава в ръцете на най-малкия му син Калоян. Няколко дни по-късно се получава запитване от "Високата порта" и държавата бива принудена да изплаща контрибуции на Цариград. По същото време Фердинанд е застрелян в Загреб, синът му губи авторитета си, а Княжеството се задължава да наложи репарации на Антантата за срок от 60 години. Това е и причината през 1868 да обявим независимост!"

Ей, Кире, ма ти си бил голем лъжец !
ПЛАТЕН ЛЪЖЕЦ си кире !!!
Теб на конгреси не ти плащат, щот не те канят !
При тебе се е на ръка, кеш, чисто.
ЛЪЖЕЦ СИ !!!

БАЛЕ ти си пич !!!

цитирай
30. letopisec - Прескомюнике на blog.bg
01.04.2012 09:06
36. bulgarinut57 - ОТКЪС ОТ НОВАТА КНИГА НА КИРЕТО (letopisec)-ЛЪЖЕПИСАЧА
01:35
......................................................................................
Уважаеми г-не, Вие спечелихте наградата на нашия световно-известен блог за човек, който първи ще ни метне на 1 април....Обадете се на админите да си получите наградата!
цитирай
31. letopisec - И това не е от мен :)
01.04.2012 10:16
gepard96 - Примери за историческите знания/познания на "професор" Ганчо Ценов от книгата "Кроватова България":
02.09.2011 16:02 1) На с.145 авторът отбелязва: “Когато Методиевите ученици бяха принудени да напуснат Панония, те се върнаха в Охрид, в седалищет на архиепископията Първа Юстиниана, а не в Цариград или в Преслав…”. Но във второто житие на Наум изрично е писано, че учениците на Методий, след като пристигнали в България, “едни се разпръснаха из Мизия, други из Далмация и Дакия…”. Г.Ценов предпочита да изпрати всички в Охрид, без да споменава
Мизия.

2) На база написаното от Теофан, че Константин IV Погонат, като научил за нападенията на българите, “заповядал всички отреди да преминат в Тракия”, Г.Ценов прави заключението: “Тракия значи тогава не се е намирала под негова власт” (с.211). За автора това е “неопровержим факт”, доказващ, че цялата територия до Константинопол принадлежи на българите и аргумент в полза на неговото схващане, че българите са автохтонно балканско население (трако-илирийско);

3) Основен аргумент на Г. Ценов за автохтонността на българите.
На с.37/8 авторът пише: “Но понеже самата Мизия в 4 и 5 век се е казвала България и провинция България, явно е, че старите мизи са наричани българи и че България преди Аспарух е била провинция на Източноримската империя, което потвърждава казаното от Теофан, че Стара България е опирала до Босфора”
В този текст има две твърдения: 1) през IV – V в. Мизия се
е наричала България; 2) мизи = българи.
Основания за тези твърдения Г.Ценов (и всички следващи защитници на тази теза) извличат от известната ни карта на Св.Йероним, където е
отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”. Вярно, Св.Йероним е живял през IV век. Но, всички премълчават факта, че познатата карта, с която разполагаме, не е оригинала на Св.Йероним, а е един много по-късен препис от ХII в. Текстовете в нея са написани на т.нар. варваризиран латински - “Mesia”, вм.
“Moesia”; “hec” вм. “haec”; “Bulgaria” вм. “Vulgaria” (в единственото споменаване на българите от IV в. те са наречени “vulgares” а не “bulgares”), който не е характерен за IV в. Тези наблюдения, дават обяснение на надписа “Mesia hec Bulgaria”, да е прибавен в късния препис, като отражение на реалността след 8 век, а да е отсъствал от оригинала на Св.Йероним, съставен през IV в. От научна гледна точка е редно да се анализират и двете възможности.

3. За "Именника", за Аспарух, Кубрат и Стара Велика България:
На с.22: базирайки се на “Именника” Ценов заявява, че споменатият там Безмер бил князувал преди Аспарух “от двете страни на Дунава”. Същото твърдение е повторено на с.38: “княжеството на князуващия преди Аспарух Безмер се е простирало от двете страни на Дунав” и на с.70:
“Безмер, (който имал княжество от двете страни на Дунав)…”;
На с.148 авторът отново потвърждава това, отбелязвайки: “Списъкът на българските князе, според който Аспарух е бил пети български княз на Дунав, защото преди него там е имало други български князе”.
На с.162: “Според списъка на българските князе Атиловият син Ирник е
князувал на юг от Дунав през V в., т.е. преди Аспарух”.
.А ето какво казва по въпроса самият източник. В него след записа за Безмер стои текст: “Тези петима князе държаха властта на онази страна на Дунава… И после дойде на тази страна Есперих княз…”
Коя е “тази” и коя “онази” страна на Дунава може да се спори, но безспорно е че първите петима (четирима владетели и един наместник – за да бъда аз точен) не са царували от двете страни, а само от едната страна на Дунава.
Тук просто коментирам едно отделно твърдение, за което авторът му изрично отбелязва, че е базирано върху конкретен изворов текст, който се вижда как Ценов, го е невярно представил, и натъкмил с цел да подкрепя неговата теза.

4. Понеже “Безмер” звучи славянски, оттук Ценов прави 3 заключения: 1) родът Дуло е славянски; 2) ако Безмер = Батбаян, това значи че и Аспарух е славянин, защото той е брат на
Батбаян; в) щом Батбаян и Аспарух излизат славяни, то всички българи са славяни.
На .с.212 Г.Ценов изтъква: “Сам Аспарух е бил славянин, защото е носил славянската титла кнзъ”. Ако това може да се счита за аргумент, то тогава нищо не пречи да твърдим, че Калоян е саксонец. Възможностите за оборване на базата на този “аргумент” са абсолютно идентични за двата случая.
На с.53: “старите автори са единодушни в това, че българите са стари
тракоилирийци … Тракоилирийците пък принадлежаха към расата, която днес се казва славянска раса”. На следващата страница (54) се чете: “Славяните и антите са живели на север, а българите на юг от Дунав” и се питам дали и след това заявлелие Ценов все още смята, че българи = славяни.
Но на с.163 пише: “Малала, Писидес, Теофан и Никифор са разглеждали българите и хуните като две отделни племена на скитската, или славянската раса. Куврат стана господар на хуни или хуногундури и българи. Чак след него тези две племена получиха общото име българи. Аспарух доведе в 680 г. хуногундури в Мизия, която се казваше България. Той доведе
хуногундури при българи. Българите не са впрочем доведени от някъде, а са заварени в Мизия. Те са стари мизийци или тракоилирийци”
На с.79 авторът изказва интересно становище: “В това време роденият в Долна Мизия Улфила изнамери особени писмена и преведе Св.Писание за скитите, които старите наричаха гети, а сегашните (IV век) наричат
готи. Понеже скитите, които в старо време се деляха на даки и гети, а в средните векове на готи и хуни, днес се казват българи, от това излиза, че Улфила е изнамерил писмена, и е превел Св.Писание за българи”(?!)
В книгата на Г.Ценов няма доказателства, че гетите и даките са скити, а още по-малко, че са хуни или готи. Даките са родствени на гетите племена (от тракийския етнос), но не са идентични с тях, а дали готите са идентични с хуните може да се види например от информацията за унищожаването на обединението на Херманарих ок.376 от първата хунска вълна. Но според Ценов, миграций не съществуват.
На с.52 Г.Ценов заявява: “Стара България не е нищо друго, освен най-старото селище на скитите, което опирало до Босфора”.
За мен е трудно да гадая какво иска да каже с това авторът: какво е това “селище”, което се простира от Волга (там според него са живели скитите - с.21) до Босфора (Тракийския при Константинопол – за Г.Ценов друг не съществува). От друга страна, ако Стара България е селище на скитите, то това не може да означава друго, освен че Г.Ценов смята българите за скити.
Но да се върнем на стр. 21, където срещаме следните твърдения:
- българите не са скити (с.21) - това противоречи на гоното;
- българите са хуни (с.21);
- българите-хуни са скити (с.21) - това пък малко противоречи второто, но да не изпадаме в подробности;
- хуните са скити или славяни (с.22);
- българите са славяни (с.22);
- скитите са славяни (с.22);
- готите, хуните, славяните, българите, абарите (аварите) и тракийците са скити, т.е. славяни (с.22);
- българите са мизи (с.38);
Като обобщим всичките тези твърдения (и от горната точка), получаваме: българи = тракоилирийци = скити = мизи = даки = гети = македонци = готи = хуни = славяни = анти = авари. И основният критерий за тези идентификации, е географията: щом през IX в. българите обитават място, което през IV е обитавано от траки, илири, даки или гети, то от това следва, че българите са траки, илири, даки и гети. Това съждение Г.Ценов обявява за “неоспорим” и
“необорим” факт – не мнение, не становище, не хипотеза, а факт!

5) Г.Ценов превантивно отхвърля миграционните процеси. Аз не мога само да предположа, че тази позиция е предизвикана от стремежа му да доказва по всякакъв начин, че българите са автохтонно население на Балканите, а самата мисъл за някакви миграции е в състояние да поколебае подобна теза.
Възможно е и да не съм прав, но все пак допускам, че точно това е причината Г.Ценов не само да не коментира такива процеси в книгата си, но дори повече – самата дума “миграция” той не е споменал нито веднъж.
И понеже в периода 4 – 7 в. в историята на балканите изворите употребяват доста голям брой нови и различни етноними, което – ако не е имало миграционни процеси – поставя въпроса откъде са се взели тези различни племена, Г.Ценов е принуден да го реши чрез идентифициране на
тези племена с коренното балканско население, отъждествявайки българи, скити, славяни, готи, хуни, македонци, мизи и пр. с трако-илирите.

Има още много исторически измислици в литературните излияния на въпросния "историк". Има една пълна рецензия, с 42 страници описани противоречия и измислици, само върху една от книгите на Ценов - 42 страници!
цитирай
32. анонимен - границата....
01.04.2012 14:20
Уважаеми ,къде се намира границата на шегата и историческите факти в този постинг??!!!
bale 10 не е бил на последният чин , а в началото,защото поне се е научил борави с фактите официалната история и дори да "списва"нова::))
А за наградата сте се наредили множко.......
цитирай
33. merlin68 - Милчев,
01.04.2012 14:22
д-р Ценов, твърди, че освен известната днес планина Кавказ, в миналото е съществувала планина със същото име на Балканите. Той дава своите аргументи за това си твърдение, дали са верни, или не, аз не мога да кажа. При всички случаи обаче д-р Ценов, е отлично запознат с географията и знае къде е Кавказ, а това изключва квалификацията ти, че е неграмотен.
При теб Милчев, случаят е съвсем различен, ти прочитайки География на Птоломей, не само, че не разбираш това което той пише, но и в коментарите си върху географията му показваш потресаващо невежество.
Първо, взимаш координатите на Птоломей и ги прехвърляш върху съвременна географска карта. Това е пълна неграмотност, тъй като географските карти изработени от Птоломей през втори век, отразяват тогавашната представа за света и не са идентични с днешните атласи.
Второ, дори и с координатите дадени от Птоломей, и наложени върху съвременна карта, не се получава, че Венедският залив (устието на Висла при вливането и в Балтийско море) е Каспийско море. За да получиш, че Венедският залив е Каспийско море, ти обръщаш дължината и ширината, това е също тотална неграмотност.
Трето, след като си създал пълен географски мишмаш, ти започваш едно преселение на народите, венедите, които обитават обширни територии между Карпатите и Балтийско море, ги пращаш в Кавказ и ги отъждествяваш с народа бунд (бунд-бенеди-венеди-все тая:))) след което им организираш няколко хиляди километра поход, та да се върнат там където им е мястото - нечувана неграмотност.
И ти Смешкописецо, си позволяваш да наричаш докторът от Берлинския университет Ганчо Ценов, неграмотен:)
Крадецът вика, дръжте крадеца е казал народа. В твоя случай звучи така: Неграмотният вика, дръжте неграмотния:)))
цитирай
34. letopisec - Проф. Уилям Милър за Ганчо ценов:
01.04.2012 14:53


Проф. Уилям Милер пише:

"Читателя има усещането че автора е яздил коня си до пълно изтощение.
С модерният български език, Ценов си служи триумфално с езика[показвайки несъществуващи паралели - бел. ред.]. Ние в Англия никога няма да приемем аргументът че "завоеватели никога не загубвали езика си"[но например Франките губят езика си спрямо Галите, въпреки франкската доминация]
цитирай
35. letopisec - 42. merlin68 ..........Проф. Минс за Ганчо Ценов:
01.04.2012 14:56
Проф. Е.Минс:

"Целта на автора е да докаже че българите са наследници на траките, и са били в страната си преди навлизането на славяните....
След прочитането на около 50 страници от книгата, с нетърпимо възмущение стигнах до абзаца в който се твърди че областта Скити включвала Тракия и стигала до Егейско море, Че Кимерииският боспор, бил тракииски, че КАВКАЗ БИЛ В ИЛИРИЯ...
Считам за мой дълг да не чета по-нататък!"

цитирай
36. merlin68 - Милчев,
01.04.2012 16:39
това, че Минс, не желае да прочете повече от 50 страници, си е негов проблем, но
тоя пост не е писан от Проф. Уилям Милер и Проф. Минс, значи с тях дебат нямаме, та по-добре обясни собствената си некадърност в географията и историята:)
цитирай
37. letopisec - Ех, 45. merlin68, не преставаш да се шегуваш на 1 април. Ами тоя пост си е баш за кумира на тракедонистите Ганчо Ценов, да ти цитирам ли и Ст. Младенов?
01.04.2012 16:56
merlin68 написа:
това, че Минс, не желае да прочете повече от 50 страници, си е негов проблем, но
тоя пост не е писан от Проф. Уилям Милер и Проф. Минс, значи с тях дебат нямаме, та по-добре обясни собствената си некадърност в географията и историята:)

цитирай
38. merlin68 - letopisec - Ех, 45. merlin68, не ...
01.04.2012 18:30
letopisec - Ех, 45. merlin68, не преставаш да се шегуваш на 1 април. Ами тоя пост си е баш за кумира на тракедонистите Ганчо Ценов, да ти цитирам ли и Ст. Младенов?

Ех Милчев, ако исках да се шегувам в тон с първи април, щях да обявя този ти постинг за изключително постижение.

Но ето ти нещо първоаприлско.
Знаменитият милиционер, седесар и депутат от Царската партия, а по настоящем ДоктУр на неизвестно кои науки, енциклопедист и писател Кирил Милчев (Летописец), направи епохално историко-географско откритие. Единствен той и то много след епохата на "великите географски открития", установи, че Балтийско и Каспийско, всъщност са едно и също море. С присъщата си скромност той се опита да препише великото си откритие на бащата на географията Птоломей.
цитирай
39. анонимен - Kire be, kaji kvo te pravehme v pazardjishkia internat, tamka ti pak gromeshe, ama s dupe bainovata, sega sha mi sa pravish na otvorko pile shareno.Az sha vzema
01.04.2012 20:43
Kire be, kaji kvo te pravehme v pazardjishkia internat, tamka ti pak gromeshe, ama s dupe, taka sam te zapomnil da znaish.Sha zema az da pusna na bularina57 tva onva za tebe rojbo makedonska pisana sharena.
цитирай
40. foreigner69 - merlin68 -
01.04.2012 20:53
"ДоктУр на неизвестно кои науки" хахахха
Летописец е Доктор по климатология -изследва акваторията на Балтийско и Каспийско море.........основна цел е да разбере откъде духа вятъра там и накъде го завихря.....::))
цитирай
41. letopisec - Айде пак лъжи, Г.Ценов е отхвърлен като историк на Б-я много преди 1944 г., той има докторат по превземането на Москва от Наполеон
02.04.2012 05:44
bulgarinut57 написа:
След 1944 година името на Ганчо Ценов е напълно забранено за изучаване, а книгите му - инкриминирани.
През годините, в които е отхвърлен от академичните среди, Ганчо Ценов издава със семейни средства книгите си:

1. "Wer hat Moskau im Jahre 1812 in Brand gesteckt?", Gantscho Tzenoff. - Nachdr. d. Ausg. Ebering, Berlin 1900. - Vaduz: Kraus Reprint, 1965
2. „Праотечеството и праезикът на българите. Историко-филологически издирвания“ (1907, 2005)
3. „Седмичните дни като белег на старо християнство у славяните“ (статия, сп. „Преглед“, кн.4, 1907 г.)
4. „Българите са по-стари поселници на Тракия и Македония от славяните. Исторически издирвания въз основа на първоизточници“ (1908)
5. „Критически разбор на българите“ (1910)
6. „Произходът на българите и начало на българската държава и българската църква“ (1910, 2002)
7. „Първите религиозни борби в България“ (1912)
8. „Покръстването на българите - обяснение“ (1914)
9. „Хиляда години ли от смъртта на Св. Климент Охридски“ (1914)
10. "Goten oder Bulgaren : quellenkritische Untersuchung über die Geschichte der alten Skythen, Thrakier und Makedonier", Ganco Cenov - Leipzig : Dyk, 1915
11. „Кой е Климент Охридски?“ (1915)
12. "Хиляда години ли от смъртта на Св. Климента ?" (1915)
13. „Произходът на хуните“ (1915)
14. „Русия и завоевателните стремежи на сърбите“ (1915)
15. "Geschichte der Bulgaren", Steiwetz, Berlin, 1917
16. "Das wissenschaftliche Leben in Bulgarien", статия, "Minerva" (WdeG), Berlin, 6 Sept., 1924.
17. "Die Abstammung der Bulgaren und die Urheimat der Slaven : eine historisch-philologische Untersuchung über die Geschichte der alten Thrakoillyrier, Skythen, Goten, Hunnen, Kelten u.a.", Cenov, Gančo, Berlin/Leipzig : de Gruyter, 1930
18. "Geschichte der Bulgaren und der anderen Südslaven von der römischen Eroberung der Balkanhalbinsel bis zum Ende des neunten Jahrhunderts", Dr. Gantscho Tzenoff, Berlin/Leipzig, Walter De Gruyter & Co., 1935
19. „Препирните по народността на българите. В що се състоят и защо се водят“ (1936)
20. „Кроватова България и покръстването на българите“ (1937, 1998, 2004)
21. „Народността на старите македонци“ (1938)
22. „Прокопиевите хуни и Теофановите българи. Турци или славяни основаха българската държава“ (1938, 1998, 2004)
23. „Хуните, които основаха българската държава. Техният произход и тяхното християнство“ (1940, 2002)

цитирай
42. letopisec - Г-н Ценов е един велик патриот и затова е любим на хора патриотарчета като теб, дето си мислят, че разбират от наука...Такива като вас най-лесно ги манипулират
02.04.2012 05:49
bulgarinut57 написа:
ПРОФ. ГАНЧО ЦЕНОВ Е СРЕД НАЙ-ВЕЛИКИТЕ СВЕТИЛА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.

А ти Киренце, си оставаш просто един продажен ЛЪЖЕПИСАЧ !

цитирай
43. letopisec - bulgarinut57 - foreigner69 - merlin68 -
02.04.2012 05:51
в тракедонизма всичко е под строй и под номер, като в Гулаг....57, 68, 69....
цитирай
44. bls - виж ти
02.04.2012 10:51
голям шум се е вдигнало тук
цитирай
45. letopisec - 60. bulgarinut57
02.04.2012 12:54
Ти Кирца със своите ЛЪЖЕПИСАНИЯ ме „убеждаваш” в
моя ЧУЖДОЗЕМЕН ПРОИЗХОД !!!

.....................................................................

ама ти сигурно не си чуждоземец, а прадедите ти са от ония траки, дето са посрещнали Аспарух с хляб и сол...няма проблем...Докато вие траките отглеждахте поминък за римската армия, ние хуно-българите превзехме света от Дон до Париж...Никого не убеждавам в нищо, можеш да се самоопределяш както си искаш...
цитирай
46. merlin68 - 57. letopisec - Г-н Ценов е един в...
02.04.2012 13:34
57. letopisec - Г-н Ценов е един велик патриот и затова е любим на хора патриотарчета като теб, дето си мислят, че разбират от наука...Такива като вас най-лесно ги манипулират

Напълно бих се съгласил с теб Милчев, ако ни посочиш в какво точно се изразява твоята научност. Да не би ти да си прочел, превел и анализирал изворовия материал както е направил д-р Ценов? Да прочетеш няколко книжлета от съвременни автори и да преповтаряш тезите им (които се съмнявам, че въобще си разбрал) не е наука, а папагалстване.
Кажи ми Милчев, понеже "изследваш" хуните, от къде идват те в Европа, идват ли въобще от някъде, какъв език говорят, кои са боговете им? Сбито кратко и ясно. Наблягам сбито, защото от няколко твои постинги които съм чел, нищичко не става ясно.
цитирай
47. letopisec - 64. merlin68
03.04.2012 05:19
Кажи ми Милчев, понеже "изследваш" хуните, от къде идват те в Европа, идват ли въобще от някъде, какъв език говорят, кои са боговете им? Сбито кратко и ясно. Наблягам сбито, защото от няколко твои постинги които съм чел, нищичко не става ясно.
.........................................................................................
Прочети ги пак, ако се връщаш към определени текстове, за да ти се изяснят, това не е папагалстване...
цитирай
48. анонимен - ХИПОКРАТ-До bulgarinut57, merlin68 и всички подобни рогати шибеци- автохтонисти...
09.04.2012 15:37
ХИПОКРАТ-До bulgarinut57, merlin68 и всички подобни рогати шибеци- автохтонисти тракедонисти.

====================================================
Прегледайте се спешно за Деменция т.н.Dementia
(Алцхаймер),защото по всичко личи, че имате дълбоки ментални увреждания на мозъчната кора в напреднал стадий със съпътващата я параноя.

цитирай
49. анонимен - ХИПОКРАТ-До bulgarinut57, merlin68 и всички подобни боцкани рогати шибеци...
09.04.2012 15:42
ХИПОКРАТ-До bulgarinut57, merlin68 и всички подобни боцкани рогати шибеци- автохтонисти тракедонисти.
====================================================
Тайната на "рогатите хора"

http://zahariada.blog.bg/history/2012/04/06/tainata-na-quot-rogatite-hora-quot.935822?utm_source=dnes&utm_medium=box&utm_campaign=blogs



цитирай
50. анонимен - GURU BUDA TRAKIEC-LUCIFERO DIAVOLO
09.04.2012 16:45
GURU BUDA TRAKIEC-LUCIFERO DIAVOLO
======================================================
GRATULATIONE, PER TUTTI BULGAR TURAK COMITAE CORNUTI !
цитирай
51. анонимен - проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ
09.04.2012 22:45

Братя горди пра-пра-пра-турак-вулгари. Престанете да си избивате комплексите! Напълно ви разбирам,не е леко за вас да преработите миналото си! 2 века под гръцко владичество(Ренесанса за България), 5 века мръсно османско робство.Ашладисване на вашите женки.Освобождение благодарение на братушките.Балканска,Междусъюзническа война,първата светона война.Втората световна война,лизахте до края гъзовете и ботушите на чичко Адолф и фашистите,като се надявахте че ще ви подари за лакейството Северна Беломорска Гръцка Тракия!После изведнъж,като фурнаджийски лопати си припомнихте за любовта към СССР и станахте всички ,активни борци против фашизма и капитализма и така...цели 45 години!От 22 години демокрация, правите свирки на класовия враг,хамериканските кравари!Цвета на нацията напусна България,търсейки препитание,жените и сестрите ви проституират в Гърция и Европа.За 20 години демокрация ви стопиха с 3 милиона от етноса, Планът "Ран Ът" е приложен с пълна сила, драги послушни опитни мишлета!Това се нарича ГЕНОЦИД! Циганизирането и радикално мюсюлманизиране на България се провежда с пълна пара!Страх ви е да погледнете трагичнострашното близко бъдеще което ви очаква, благодарение на новите си покровители!Сигурно сте виждали уплашения поглед на зайчето,преди да го погълне змията!


цитирай
52. анонимен - проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ
09.04.2012 22:47
Ние като "дошляци" на Балканите,трябва да сме
благодарни на византийците,че са ни дали земя под аренда и все още не са поискали обещетение от нас, за безчинствата които сме вършили в Северна Гърция по времето на Втората Световна Война, като васали на хитлеристите. Отгоре на всичко ни хранят и спасиха половин България от гладен геноцид и мизерия. А ние лаем,като неблагодарни кьопеци.

цитирай
53. анонимен - проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ
09.04.2012 22:56
Братя вулгари,с голяма тъга установявам , че голяма част от драскащите врели некипели тук, имате голям проблем с произхода си и идентичноста!Болшинството от вас- 99% сте гърци,които говорят на развален гръцки с турски акцент! А останалите, всеки един от вас да се погледне критично в огледалото!Четете,четете чичко Дарвин,за да научите повече за произхода си,вместо да драскате куп глупости!

цитирай
54. rizar - Балъкидис ,
10.04.2012 00:49
не си отговорил на Маркнатан още - А ПРОПО, ХУНИТЕ ХЕЛФЕНОВИ ЛИ СА ?
цитирай
55. анонимен - 2 въпроса
20.06.2012 12:52
Харесва ми, че всички са българи- белги,бургунди,баварци,баски,кимври и т.н. Коренът БЛГ преминава във ВЛХ като Валахия и т.н. Защо тогава ВаЛХала да няма български произход? 2ри въпрос- ако сме автохтонни, защо не сме Бълги, къде остават Ариите?
цитирай
56. анонимен - сумку кожаную брендовую купить
24.10.2012 10:31
Как дела?Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.infodio.ru/user/usellamefeTar/>детская одежда джинсы интернет магазин </a> магазин одежды платья <a href=http://xoxotyshka.com/index.php?subaction=userinfo&user=Amenempimbede>каталог одежды s </a> мужские рубашки <a href=http://on.ch.ua/user/harialmocaisa/>купить куртку кожа </a> купить фирменную футболку ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>10% off Buy Cheap online Kamagra overnight delivery </a> - 10% off Kamagra gel online :.10% off shop tablets Kamagra soft .:<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>10% off Kamagra Oral Jelly review milk </a> - 10% off viagra Kamagra aangeboden
цитирай
57. анонимен - где купить женские костюмы
01.11.2012 14:18
Привет Всем!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://perevozpickupom.com/user/ensuenito/>купить модные штаны </a> футболки женские <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#юбка-с-воланами-купить»>юбка с воланами купить</a> интернет магазин мужские рубашки <a href=http://nastavnik.com/index.php?subaction=userinfo&user=immaphymn>интернет магазин одежды белья </a> носки ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>viagra bournemouth Kamagra </a> - fast Kamagra certified online pharmacy : Kamagra i norge : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>www Kamagra 100mg d </a> - order Kamagra Cheapest online pharmacy
цитирай
58. shtaparov - Да не забравяме обаче, че истински ...
30.12.2012 10:43
Да не забравяме обаче,че истински неграмотните историци са Златарски,Гюзелев,Овчаров
та дори и един доскорошен "наш" политик,а не проф. Ганчо Ценов,който е получил професурата си в Германия а не в Ленинград,и затова е недолюбван от "руската" школа!
А днешните албанци са именно потомци на Кавказките албанци,които са били част от "пра"- Българите на Кувер (Кавар)!
цитирай
59. 1997 - Много ми хареса термина за фолк- хистори
19.11.2017 21:25
анонимен написа:
В миналото Г.Ценов (сега продължителите му като "Спароток ") с писанията си ни представят едно явление - т.нар. ФОЛК-ХИСТОРИ, което днес се радва на добър прием сред широката публика - това са главно твърдения, изсмукани от пръсти, които се лансират като венец на научната истина само защото са атрактивни (емоционално, политически или по друга причина). И като виждам колко хора във форумите се позовават на Спароток (или на други Ганчо Ценовци), без въобще да го преценяват (а може би и без да го четат), ми става ясно, че трябва да се прави нещо по въпроса, преди вълната на историко-сценичната атрактивност окончателно да ни залее.
Ако питаш някои от тези "спаротоковци" или "ганчозценовисти", аджеба защо се връзват на глупотевините им, те с удоволствие разказват, как демокрацията е дала възможност за узнаване на факти, умело прикривани от соц. пропагандата. Т.е. при тях има едно силно политизиране. Разбира се става въпрос за непознаване на фактите, но тъй като авторът е различен, на всичкото отгоре и противник на признатия от науката /респективно соц. властта/ Златарски, значи автоматично и симпатиите отиват натам.
Аз подкрепям и тези, които се ровят из Златарските инсинуации, и на всички останали, които подменят същинската философия в Българската история! Самият съм на мнение, че Златарски и школата му са нанесли не по-малко вреда на българската история, отколкото полза, но това не ме прави автоматично привърженик на друга някаква крайност, също толкова вредна.
Любим рефрен е твърдението, че Ганчо Ценов бил "ЕДИНСТВЕНИЯТ българин, имал достъп до тайните архиви на Ватикана, следователно бил достигнал до факти, които не могат да бъдат известни на НИТО ЕДИН български учен. Това,че е обявен за еретик, било следствие от политическите течения на епохата.". Това първо е просто мит. Ако Г. Ценов е единственият с достъп до въпросния таен архив, то защо няма в неговите книги посочен поне един единствен източник, ползван от този архив, и който да не е бил ползван преди него от други изследвачи! Абсолютно всички извори, които Ценов споменава в книгите си, са открити и публикувани доста преди него. Дали е влизал в архива или не - не знам, но знам че никъде не е дадено доказателство, че е влизал там. Всичките му цитати са по по-ранни историографски изследвания. Дори рядко цитира публикации на изворови текстове - като правило той ползва източниците по цитати от по-стари свои колеги. И второ не е единствения, има и доста други българине, даже и проф.Б. Димитров е бил доста време във Ватикана с достъп до архива. Другото е представянето на Г.Ценов за професор, за да придадът тежест на работатаму, което си е откровенна лъжа - Г.Ценов не е нищо вовече от обикн. историк, няма научна степен (дори доцент не е, камо ли професор).

Тоталното изваждане на най-различни неотеории пък, като "Нова Хронология" на Йордан Табов (Фоменко), има за цел да опрочи идеята, за истински поглед без лъжи, манипулации и интерполации.
Явлението, което критикувам, обаче е масово и борбата с него е загуба на едно време, което може по-полезно да се употреби. Разбира се в начуните кръгове не е така, защото липсват всякакви реални археологически и лингвистични доказателства за тези "теорий" и съответно не се котират, нито им се обръща сериозно внимание. Но въпреки загубата на това време, според скромните ни възможности трябва да се опитваме да се борим с тези явления.цитирай

цитирай
60. bojil - Проф. Ценов не е бил неграмотен, ...
20.11.2017 15:46
Проф. Ценов не е бил неграмотен,току вие ми се струвате неграмотен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bls
Категория: Политика
Прочетен: 1415861
Постинги: 63
Коментари: 729
Гласове: 285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031